splash of tips / smaržu izvēles ABC + mani mīļākie aromāti rudens/ziemas sezonai

by - 23:50:00

Smarža ir ļoti delikāta tēma. Mēs katrs tās izjūtam un saprotam savādāk, taču mēs katrs esam sastapusies ar situāciju, kad jāizvēles smaržas, taču izvēle mulsina un vispār viss, kas saistīts ar parfīmu/smaržām/tualetes ūdeņiem mulsina. Tieši tāpēc šodien vēlos pievērties smaržu izvēlei un maziem padomiem/trikiem, kad varētu Tev palīdzēt! 

Strādājot parfimērijas jomā smaržu pasaule man līdz galam tā arī netika skaidra līdz galam. Tici mani - tas viss ir daudz sarežģītāk par make-up pasauli un krēmu sastāviem. Smaržas spēj apburt un piešķirt īpašu šarmu, bet spēj arī nomākt un radīt riebumu. Ne velti parfimēri pavada dienas, mēnešus (vai vismaz tā viņi saka) kamēr izveido to pudelītes sastāvu, kuru sastopam veikalu plauktos.

Pirmā lieta, kuru vēlos, lai tu zini - smaržu pasaule iedalās trijos milzīgos blokos (kā jau būtībā visa skaistumkopšanas pasaule).

  • Mass-markets jeb viss tas, ko varam nopirkt Drogās, RIMI. Tā teikt plaša patēriņa/pieejamības smaržas. Nu man šeit maz, kas sakāms. 
  • Luxary jeb tautas valodā - zīmolu smaržas. Šajā kategorijā ietilpst simtiem dažādu zīmolu, kurus mēs zinām, lietojam un mīlam. Cenu svārstība šajā kategorijā ir liela (atkarīgs no zīmola un tā pozicionēšanās tirgū). 
  • Nishas smaržas. Eh, šīs gan ir smaržas. Tā teikt īstas smaržas. Nishas smaržas vienmēr ir smaržas ar stāstu. Izmeklēti, savdabīgi aromāti, kurus gan bieži vien ne visi saprot, bet es pieturos pie tā - ka visam savs laiks. Šīs kategorijas smaržu cena ir lielāka (vai pat ievērojami lielāka) nekā, piemēram, luxary grupas smaržas, kuras jau tā par maksā pietiekami daudz. Taču jāatzīst - cena atbilst kvalitātei un unikalitātei. Šie aromāti ļauj Tev izcelties. Ļauj būt atšķirīgai. 
Otrā lieta, -  LATVIJĀ VAR NOPIRKT SMARŽU ORĢINĀLUS!  Strādājot, parfimērijā es bieži sastapos ar klientiem, kuri man gauži stāstīja, ka Latvijā jau viss ir viltojumi, nekas šeit nopērkamais neturās.. Ir jāsaprot, ka, ja vēlies iegādāties smaržas, pērc tās oficiālos parfimērijas veikalos, kuriem smaržas piegādā reāli piegādātāji, kuriem ir līgumi ar konkrētiem zīmoliem par izplatīšanas tiesībām! Es tiešām ietiektu nepirkt smaržas mistiskos interneta veikalos, ar vēlmi ietaupīt, bet beigu beigās sanāk tā, ka skopais maksā divreiz. 

Trešā lieta -  lai to paskaidrotu ir nepieciešama šī bilde.

Ir jāsaprot, tīra parfīma koncentrācija ir atšķirīga, tāpēc arī uz smaržu kastītēm ir savādāki. Un patiesībā - tas nosaka arī cenu kādu maksājam! Ir jāpiemetina vēl arī tas, ka ir muļķīgi uzskatīt, ka edt jeb tualetes ūdeņi ir nenoturīgi. Mūsdienās dažs labs edt ir noturīgāks no par parfimērijas ūdeni. Viss ir jāmēģina, lai saprastu!

Ceturtā - turpinot smaržu noturības tēmu. Viss patiesībā ir atkarīgs no paša cilvēka. Līdzīgi arī to, kā smaržas tā teikt "atveras" uz ādas. Tāpēc atkal atgriežamies pie tā, ka viss ir jāmēģina! Starpcitu, uz mitrinātas ādas smaržas turas labāk! Vai arī izvēlies punktus (delna, pie auss, elkoņa iekšpuse) - šajos punktos smaržas mistisku iemeslu dēļ vienmēr atveras ātrāk un turas ilgāk.


IETEIKUMI REIZĒM, KAD DODIES SMARŽU MEKLĒJUMOS : 
  • Smaržu kastīte spēj pateikt daudz par pašu aromātu. Raugies praktiski vienmēr visi zaļie, zilie smaržu iepakojumi sevī slēpj svaigus aromātus. Rozā, sarkanie, ar puķēm apzīmētie - būs saldi. Tumšie - rūgti, piesātināti. Protams, ir reizes, kad iepakojums var maldināt, taču šī metode mani ir glābusi jau gadiem, Tā būs vieglāk saprast, kuras vēlies pasmaržot, bet kuras - nē. 
  • Smaržas pūt no liela attāluma uz smaržu lapiņas vai arī salvetes. Tā būs vieglāk saprast - neveidosies asa smaržas koncentrācija. 
  • Vienmēr pamēģini smaržas uz ādas, jo uz lapiņas/salvetes pūstais var krasi atšķirties no tā - kā aromāts smaržos uz ādas! Šis triks var tevi glābt no neveiksmīgas smaržu pieredzes.
  • Meklējot smaržas, pēc piektā aromāta nereti viss sāk smaržot vienādi vai gluži pretēji - nesmaržot nemaz, tāpēc pajautā pārdevējai-konsultantei kafiju. Kafija dara brīnumus, pasmaržojot to - viss smaržu viesulis pazūd un var mēģināt no jauna! 
  • NEKAD nesarīvē tās vietas, kur esi uzpūtusi smaržas. Es zinu, ka mums ir tāds paradums, jo īpaši delnu daļu. Sarīvēšana patiesībā sajauc visu smaržu molekulu un izjauc aromātu, tāpēc, lai labāk ļauj tam nožūt dabīgi (šeit kā reiz talkā nāk jau iepriekš aprakstītais - pūt smaržas no attāluma), dodot laiku aromātam atvērties!
  • Brīdī, kad nevari izlemt - izej ārā no veikala un pasmaržo vēlreiz. Veikalā esošais smaržu burbulis bieži vien neļauj saprast. Vai arī izvēlies iedzert kafiju, padomāt - sadzīvoties ar aromātu. 
  • Meklē savu aromātu vīriešu plauktos. Jau iepriekš rakstīju, ka ir jālauž stereotipi un jālūkojas citos smaržu plauktos. Bieži vien (īpaši pēdējā laikā) vīriešu smaržu pasaulē nāk nu tik ļoti uni-sex tipa aromāti, ka jābrīnās. 
Papildus vēl vēlos pastāstīt par kādu triku, kuru izmantoju jau vairākus gadus - miksēju smaržas vienu uz otras, kļūstot par mazo parfmēru. Pastāstīt kā to darīt es nevaru - varu vien ieteikt paeksperimentēt! 

RUDENS/ZIEMAS AROMĀTU TOPS

Pirms sākt atrādīt mīļākos aromātus, vēlos pastāstīt par savu tā teikt gaumi smaržu pasaulē. Tā ir ļoti dažāda un atšķirīga - viss ir atkarīgs no mana garastāvokļa, cilvēkiem man apkārt un vēl sezonas un gadalaika. Rudens/ziemas sezonā mans smaržu plauktiņš pārvēršas par piesātinātu, tumšās pudelītes tērptu aromātu mājvietu. Saldi, rūgti, miksēti, ziedu, dūmakas, koksnes. Tas viss ir manā patikas laukā! Protams, reizi pa reizei gribas ko svaigu, bet tomēr palieku pie saviem tumšajiem.. Vēl kas man jāpiebilst - es izvēlos selektīvo zīmolu aromātus. Tomēr tajos ieguldītais - atmaksājas.


  1. GUCCY GUILTY edp - šīs nu laikam ir manas visu laiku vienas no mīļākajām smaržām! Visa gada garumā es nespēju no viņām šķirties - un nemaz nevēlos to darīt, jo šajā aromātā apvienots viss nedaudz salda, nedaudz svaiga un nedaudz rūgta. 
  2. DOLCE&GABANNA INTENSE edp - izteikti salds, silds aromāts, kurš silda mani aukstās dienās, Lieliska noturība! Lietoju jau vairākas sezonas un šķiet, ka palikšu šim aromātam uzticīga. Šeit gan spēlē faktors - šis aromāts man saitstās ar īpašām atmiņām un notikumiem manā dzīvē. 
  3. TOM FORD NOIR edp - nišīgākais no visiem, lai gan nav gluži nišas aromāts. Saldi-skābens - laikam tā viņu raksturotu (jāsāk mācīties aprakstīt smaržas - tas ir tik grūti). Man veidojas tuvas attiecības ar Tom Ford aromātiem.. Viņam sanāk uzmeistarot aromātus manā stilā. Vēl viens mans izteikts favorīts ir VELVET ORCHID. Ja gribi ko īpašu - palūkojies uz TOM FORD stendu. 
  4. YSL BLACK OPIUM edp - viens no komercionālākajiem aromātiem manā klāstā. Izteikti salds aromāts, kurā paslēpta vaniļa un kafijas krustojums. Jā, tieši tādas asociācijas manī raisās! Manā īpašumā jau otrā pudele, kopš aromāta iznākšas pasaulē (ja nemaldos tas bija trīs gadus atpakaļ ap šo laiku). Jā, šim pašam aromātam ir iznākušas arī citas versijas, tomēr orģinālam palieku uzticīga.
  5. VICTOR&ROLF FLOWER BOMB edp - ziedi kopā ar saldumiem, ar kripatiņu rūgtuma. Uz manas ādas atveras tā interesanti. Iesaku iet pamēģināt!
Jā, pēc visa spriežot, man patīk saldi aromāti, bet šim saldumam ir īpaša piegarša. Šeit nav konfekšu, mazu meiteņu un ziedu saldums. Šis saldums rada siltuma sajūtas. Šie aromāti ir piesātināti, tumīgi un ar šleifi, un visi kā viens - super noturīgi! Jā, tieši tāpēc es izvēlos parfimētos ūdeņus (edp) - īpaši rudens/ziemas sezonā! 

Smaržas ir ļoti kutelīga un pat varētu teikt intīma tēma. Strādājot parfimērijā, es sapratu, ka mēs nav divu vienādu cilvēku - nav divu vienādu smaržu izjūtu. Smarža spēj radīt tēlu, kuru atcerēsies. 
Viss ir atkarīgs no mums. Iet mēģināt - lauzt stereotipus un atkal mēģināt. Atklāt jaunas smaržu virsotnes! 
Toties mums katrai ir tas viens vai varbūt vairāki mīļākie aromāti, kuriem uzticamies, ar kuriem mēs kādam asociējamies vai kuri mums ļauj kavēties atmiņās! 

BEZ KURA AROMĀTA NESPĒJ DZĪVOT TU?

Zane. 



You May Also Like

0 komentāri